Namnet Huttra

Varför heter vi Huttra? Det låter inte så trevligt kanske du tänker. Det finns två skäl till vårt namn.
Slår man upp ordet Huttra så får man upp: ”darra av köld, frysa kraftigt.” Det låter inte så positivt och något man skall motverka vid en nedkylning?
Tvärtom. Att man huttrar är en följd av att man darrar, och darrar gör man för att bli varmare. Darrandet består i att muskler i kroppen hela tiden snabbt växlar mellan att vara spända och avslappnade. Att snabbt dra ihop sig och sedan sträcka ut sig igen många gånger i sekunden är mycket arbetsamt för musklerna. Det är det som är själva poängen, när musklerna arbetar så mycket med att darra så blir de varma. Darrandet är kroppens sätt att höja temperaturen om den börjar bli för kall.
Våra kurser handlar mycket om att lära sig ta hand om sig själv i en akut överlevnadssituation. Bland det första du måste förhindra är att bli nedkyld. Men om du hamnar i en situation där du blir nedkyld så kommer du börja huttra när kroppstemperaturen sjunker under 37 grader. Och det är något positivt då din kropp gör allt den kan för att få upp temperaturen igen. Sjunker kroppstemperaturen ett par grader till så börjar det bli farligt och hypotermi inträffar. Men så länge du huttrar är det bra. Att huttra är alltså något positivt som vi vill förknippas med. Det är vårt första skäl till att vi heter Huttra.
Det andra skälet är att våra kurser innebär ganska stora påfrestningar på din kropp och psyke. Du kommer att frysa på våra kurser. Förmodligen till och med att börja huttra. Men vi gör inte detta för vara elaka utan för att du skall lära dig hur du skall agera när du fryser.

Välkommen till Huttra Survival Training!